Magamról

Egy Kelet-Európai pszichológus kalandjai, aki feleségével és kislányával átrepülte az óceánt, hogy megismerjen egy másik kultúrát.

2011. november 6., vasárnap

Amish

Amerikai kalandozásunk egyik legizgalmasabb szelete, hogy találkozhatunk a legkülönfélébb népek, nemzetek tagjaival, akik a történelem viharaiban vagy a jobb élet reményében idevetődtek.
Európából származnak az amisok is, akiket régies viseletükről és nagyon konzervatív életmódjukról ismer a világ. Nyelvük a pennsylvaniai német dialektus,  lovaskocsikkal járnak és jellemzően földműveléssel, illetve hagyományos kézműiparral foglalkoznak. Szigorú egyszerűség jellemzi őket, tartózkodnak a modern technika vívmányaitól és az alkoholtól is. Nem fizetnek biztosítást, nem használnak autót és nem kérnek támogatást az államtól. A társadalomból kivonulva igyekeznek élni a saját szabályaik és elsősorban a Biblia szó szerinti útmutatása szerint.
 Tiszteletlenségnek tartják, ha lefényképezik őket, ezért őket nem fotóztuk le, de tanyáikról készítettünk néhány képet.
Célunk kultúrájuk megismerése volt, de az autóból való integetésnél nem jutottunk sokkal messzebbre. Láttunk férfiakat, nőket, gyerekeket dolgozni, végezni a mindennapos feladataikat.

Néhány boltot is megnéztünk, ahol a kézműves termékeket és ételeiket árulják. Próbáltunk szóba elegyedni néhányukkal a boltokban, de a távolságtartás érezhető volt részükről, mi pedig inkább elefántnak éreztük magunkat az ő életükben. (Érkezésünk órájában a a település határában egy lovaskocsiban utazó amish családot letarolt egy személyautó és a hírek szerint egy két éves kisfiú halt meg a balesetben, a többi 4 gyereket és anyukájukat kórházban ápolják.)
 Zárkózott életvitelük, gondolkodásuk folyamatos kritikának van kitéve a társadalom által, persze a másik oldalról terményeik, állataik és ételeik iránt nagy a kereslet, hiszen az általuk megtermelt dolgok valóban 100%-ban bio-élelmiszerek, illetve áruk is mindenki számára megfizethető (egy rendes méretű disznó felvágva, feldarabolva 100$)!

Jelenleg Amerikában a legdinamikusabban növekedő közösség az amishoké (1920-ban 5 ezer fő, 2010-ben 249 ezer fő). Bővebben itt lehet róluk olvasni:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Amisok
http://en.wikipedia.org/wiki/Amish

A kisváros közepén megkóstolhattunk különböző Amish süteményeket és más finomságokat. Az apple cider (meleg, fűszerezett alma ital) a társaság kedvence lett. A képen lányunk birkózik egy hatalmas amish lekváros fánkkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése