Magamról

Egy Kelet-Európai pszichológus kalandjai, aki feleségével és kislányával átrepülte az óceánt, hogy megismerjen egy másik kultúrát.

2012. augusztus 19., vasárnap

Augusztus 20., Buffalo


Nagy öröm számomra, hogy Szent István királyunk ünnepén itt lehetek és innen a pódiumról hirdethetem büszkén, hogy népünk több mint 1100 éve él a Kárpát Medencében.

Szent István király Vajk néven született egy törzsi szövetségként működő országban. Apja szándékai szerint keresztény lett a nyugati rítus szerint. Követte apját a fejedelmi székben, ezzel szakított a törzsi hagyományokkal.

Feleséget is külföldről hozott, a bajor herceg lányát Gizellát vette el, ezzel a későbbi német-Római császár II.Henrik sógora lett. Koronát is nyugatról kapott és Krisztus után 1000-ben megkoronázták Esztergomban. Ezzel pedig megalapult a független Magyar Állam.

István uralkodása ennek a fiatal államnak megszilárdításáról és megvédéséről szólt. István súlyos politikai döntést hozott azzal, hogy Nyugati mintára egy keresztény feudális államot kívánt létrehozni. Vállalta a döntés felelősségét és szembement a többi törzsi vezetővel és a nép keletről hozott hagyományaival. Uralkodása első évtizedeiben több törzsi vezetővel kellett fegyveresen is szembeszállnia. Az országot kívülről is meg kellett védenie, hiszen a Bizánci birodalom és a Német-Római császárság, közé volt beékelődve országunk. Hiába volt felesége a bajor herceg lánya a német-római császár támadást indított az ország ellen 1030-ban, de István sikeresen megvédte független államát.

Szent István az országot a kereszténységhez és Nyugat Európához horgonyozta le. Szent István király olyan stabil alapokat épített, hogy országának határai 900 év múlva is ugyanott voltak, az általa kialakított közigazgatási megyerendszer és az egyházszervezet szinte alig változott e hosszú évszázadok alatt.

Sokan azt mondják rólunk magyarokról, hogy hajlamosak vagyunk a búsongásra, a szomorkodásra. Ahelyett, hogy a jövőre tekintenénk, inkább a múlton rágódunk és siratjuk azt ami elveszett.

Szent István halála előtt a Szűzanya oltalmába ajánlotta az országot, mert nem volt biztos benne, hogy állama megmarad a külső ellenségek és a belső széthúzás közepette.
Büszkén jelenthetem István állama elmúlt ezer éves. Túlélte a tatárjárást, az oszmán törökök 150 éves látogatását. Túlélte a Habsburg igát, túlélte Trianont és túlélte a náci német birodalom és a Szovjetunió barátságát is. Több mint ezer éve áll Magyarország. Büszkén kiálthatjuk a világba, hogy nemzetünk él!

Az elmúlt vasárnap befejeződött londoni olimpián, az egész világ láthatta, hogy Magyarország él.  Sportolóink 17 érmet szereztek, 8 különböző sportágban, és további négy másik sportágban szereztek helyezéseket. Minden nehézség és rossz körülmény ellenére a Magyar himnusz  8 alkalommal hangzott fel Londonban. Külföldi újságok is cikkeztek Magyarország fantasztikus szerepléséről.
A magyar diákokat örömmel fogadják a világ iskoláiban. Tanáraik elismeréssel szólnak róluk és dicsérik a munkájukat.

A magyarok jelen vannak Észak-Amerikától kezdve Ausztráliáig minden kontinensen. Szent István összefogásra bírta a Kárpát medence magyar törzseit, ha lehetett szép szóval, ha kellet erővel. Lépjünk mi is István nyomába és kontinenseken át fogjunk össze, hogy Magyarország a remény helye legyen Európa közepén. És ha megállunk és hátranézünk népünk több mint 1100 éves történelmére, akkor húzzuk ki magunkat és legyünk büszkék arra, amit elődeink letettek a világ asztalára, legyünk büszkék nyelvünkre, kultúránkra, hagyományainkra és sikereinkre. 
Zárásként álljon itt egy részlet Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című verséből:

Mi dolgunk a világon? küzdeni,
És tápot adni lelki vágyainknak.
Ember vagyunk, a föld s az ég fia.
Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen,
S mi ahelyett, hogy törnénk fölfelé,
Unatkozzunk s hitvány madár gyanánt
Posvány iszapját szopva éldegéljünk?
Mi dolgunk a világon? küzdeni
Erőnk szerint a legnemesbekért.
Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.
Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből
S a szellemharcok tiszta sugaránál
Olyan magasra tettük, mint lehet,
Mondhatjuk, térvén őseink porához:
Köszönjük élet! áldomásidat,
Ez jó mulatság, férfi munka volt!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése